Un grup de professor@/s novells comencem una experiència d'aprenentatge col·laboratiu, on intentarem resoldre, conflictes i dubtes que ens sorgiràn. CURS 2009 L'ULTIM CAP ABANS DEL MASTER.
lunes, 16 de noviembre de 2009
QUE PASSA AQUI? I ALLÀ? (ARGENTINA)
Desde el gremio docente que conduce César Baudino se organizaron acciones de carácter departamental y en la capital provincial confluirán en una concentración los gremios que integran la Intersindical.
“Vamos a presentar en la Legislatura una investigación que hicimos desde AGMER sobre la infraestructura escolar”, adelantó el secretario general del gremio docente. El relevamiento será entregado a la Legislatura, a fin de que diputados y senadores asuman la necesidad de prever partidas presupuestarias para atender distintas situaciones.
En una conferencia de prensa realizaba esta mañana dieron a conocer los resultados de ese relevamiento realizado durante los últimos meses en escuelas de toda la provincia.
Por su parte, el secretario general de AGMER Paraná, Roque Santana, recordó que la nueva jornada de lucha es para “exigir que se declare la Emergencia salarial en la provincia y se recompongan los salarios de los trabajadores". Además, la medida de fuerza busca incidir en el proyecto de Presupuesto 2010 que el Ejecutivo entregó a la Legislatura y que no contempla aumentos salariales.
En la capital provincial, las acciones se llevarán adelante en conjunto con los gremios que confluyen en la Intersindical de Entre Ríos. “Coincidimos con medidas de fuerza dentro de lo que nos une que es la exigencia en la recomposición salarial”, subrayó Santana.
Al preguntarle por la movilización, el dirigente informó: “Nos vamos a dirigir a nuestra patronal que es el CGE con un panfleto para hacer público nuestro reclamo: necesitamos una emergencia salarial, que se abra el diálogo con seriedad y también vamos a insistir con que el camino no es el descuento a quien reclama”. Y añadió: “Haremos cánticos, algo pacífico, pero planteando que este conflicto debe resolverse”.
LT14-SITIO DIGITAL/ MÓVIL/SEXTO SENTIDO
vd-mjc
2009-11-13 07:33:04
domingo, 5 de julio de 2009
I JORNADES EXPRESSART-MUSEU PORTÀTIL
8 de juliol del 2009
Ja fa dos cursos que el projecte Expressart - Museu portàtil està en marxa i han estat molts els mestres i els alumnes que han treballat amb ell arreu de Catalunya. En principi és un projecte adreçat a escolars d’educació infantil i primària, però al llarg d’aquests dos cursos mestres d’altres nivells educatius -des de l’escola bressol fins a batxillerat, passant per secundària- també l’han utilitzat.
És per això que es volen organitzar unes primeres Jornades d’intercanvi d’experiències.
Els creadors del Projecte pensen que és interessant que siguin les persones que l’han desenvolupat les que expliquin a altres companys la seva experiència, les dificultats que han tingut, el tipus d’adaptacions que han hagut de fer, com l’han viscut tant ells com els seus alumnes, les satisfaccions que han experimentat, els aprenentatges que s’han produït, etc.
PROGRAMA
10 h Presentació del projecte Expressart - Museu portàtil
Tonina Cerdà i Marta Berrocal
Pausa
11.15 h a 13.30 h. Experiències a educació primària, secundària i bressol
Elena Ramos - CEIP Pau Casals
Teresa López – IES Martí Dot
Ester Grau – Escola bressol Mestral
Debat
16 h a 18 h. Experiències a batxillerat i educació infantil
Mamen Zaera - IES Pompeu Fabra
Loli Gil - CEIP Els Pinetons
Gemma Núñez - CEIP Els Pinetons
Mariona Solà - CEIP Milà i Fontanals
Debat
Inscripció prèvia al 93 412 14 13. Places limitades
Matrícula gratuïta
Lloc: Auditori MACBA (Pl. Joan Corominas, s/n)
Més informació:
93 412 14 13 / educacio at macba.cat / www.macba.cat
martes, 30 de junio de 2009
IV TROBADA DE MILLORA DE LA CONVIVÈNCIA A SECUNDÀRIA Mirem-ho des de la platea i plantegem respostes
MODALITAT: Trobada
ADREÇAT A: Professorat d’Ensenyament Secundari
FINALITAT: Compartir recursos per la millora de la convivència
CONTINGUT DE
Presentació d’un recurs per treballar la millora de la convivència entre el professorat.

Estructura:
VISIONAT: Representació teatral on se’ns presenta una situació de conflicte. Aquesta representació l’ha escrit l’Equip de Convivència de l’ICE de
ANALISI I REFLEXIÓ: Les persones assistents en diferents grups fan una anàlisi de la situació i reflexionen sobre els papers que juguen els diferents personatges i sobre el conflicte que ens presenten.
PROPOSTA: Cada grup assessora i proposa a cada personatge com ha de continuar la representació, d’una forma que faciliti la convivència i sigui útil a tothom.
VISIONAT: Els actors i actrius, d’acord amb les indicacions rebudes, treballen la continuïtat de la situació.
DEBAT: Les persones assistents, juntament amb els actors i les actrius, fan un debat buscant els trets més destacables i generalitzables del conflicte observat.
CONCLUSIONS: Finalment, es plantegen propostes generalitzables per a la millora de la convivència entre el professorat i s’opina sobre la viabilitat d’aquest recurs per treballar la convivència en els centres.
A càrrec de: Equip de Convivència ICE UAB
Data: Divendres, 23 d'octubre de 2009
Horari: de 9-14 hores
Durada: 5 hores
Lloc de realització: ICE-UAB, Casa de Convalescència,C/ Sant Antoni M Claret, 171, 08041 de Barcelona
Inscripció: Podeu realitzar la inscripció fins a una setmana abans de l’inici de l’activitat a través de laWeb de l’ICE, http://www.uab.cat/ice o a les nostres oficines de
miércoles, 24 de junio de 2009
III CONGRES EDUCACIO DE LES ARTS BCN.
III Congreso de Educación de las Artes Visuales
Barcelona, 3, 4 i 5 de Septiembre de 2009
El desarrollo de la cultura, de la innovación y de la capacidad crítica de una sociedad, está directamente relacionado con su estructura educativa, y esta última, en un mundo sometido a inexorables y drásticos cambios sociales, políticos y económicos, está obligada a construir relaciones integrales entre todas las ciencias y las artes para poder asumir la complejidad de todos estos fenómenos que se nos manifiestan en multitud de matices y transformaciones.
En el ámbito que nos preocupa, el de las artes, estas transformaciones tan vitales se han de mirar desde la interacción disciplinaria, ya que sólo desde esta se pueden crear confluencias para adecuarse a la realidad y proyectar un futuro potencialmente deseable. Todas estas interacciones disciplinarias ya han sido en parte consideradas por muchos artistas, educadores e instituciones educativas, dando paso a la exploración de un territorio de gran riqueza formalizadora, formadora, de investigación y de interpretación tanto del mundo como de cada uno de nosotros.
De esta manera, podemos decir que el diálogo entre las artes ha estado y está contribuyendo a visualizar y dar salida a esta tan especial complejidad del mundo contemporáneo.
Es por este motivo que el congreso de educación de las artes visuales ha fijado su interés en uno de los apartados educativos que mejor puede reflejar e inducir este deseo: establecer un diálogo entre las artes de manera que se creen evidencias y se generen inercias sobre la riqueza del cruce disciplinar en todas sus variantes y dentro del ámbito de las artes visuales, musicales y escénicas.
Partiendo de estos premisas, este congreso está abierto a todas las experiencias de producción y investigación que desde la relación arte y educación, y en los ámbitos antes citados, aporten maneras formativas, perspectivas diferenciales, visiones de entornos y diálogos, todos ellos innovadores en la forma de entender la educación en nuestra sociedad.
Jaume Barrera
Presidente del Comité Científico
Secretaría del Congreso
COLBACAT
Col·legi de Doctors i Llicenciats en Belles Arts i Professors de Dibuix de Catalunya
C/ Diputació 294, 2n 2a, 08009 Barcelona. Telèfon: 93 317 96 84. Fax: 93 302 21 67
Coordinadora jefe de producción: Anna López
E-mail: colbacat@me.com
Coordinador de comunicaciones: Jordi Cantons
E-mail: congresbbaa@colbacat.cat
v jornades de reflexió Projectes de Treball
V Jornades de reflexió sobre la perspectiva educativa dels projectes de treball
Formar-nos des de la perspectiva educativa dels projectes de treball
Barcelona, 1 i 2 de juliol de 2009
Des de fa 25 anys compartim l'aventura de construir una altra escola en què la perspectiva educativa dels projectes de treball té un paper rellevant. Al llarg d'aquest temps hem participat en diferents experiències de formació que ens han permès construir formes de saber compartides. I també aprendre de les dificultats o possibilitats que ofereix la formació des de la indagació i la reflexió, des de les pràctiques que duem a terme en els nostres llocs de treball.
El tema d'aquestes V Jornades són aquests sabers i experiències de formació que ens han permès seguir aprenent i explorant nous camins en el nostre viatge envers una escola en la qual tots i totes trobem un lloc per aprendre amb sentit d'un mateix, dels altres i del món.
09.00 h Presentació de les Jornades
Carmen Albaladejo, cap de Formació de l'ICE de la Universitat de Barcelona; Montserrat Ventura, coordinadora del Grup Projectes de Treball de l'ICE de la Universitat de Barcelona i Antoni Sans, director de l'ICE de la Universitat de BarcelonaL'obligació és una oportunitat
Liliana Carbó Martí i Vicent Gràcia Pellicer, Grup d'Educació Infantil Xucurruc, Escola d'Estiu del País Valencià Marina-SaforDels projectes de treball com a perspectiva curricular als projectes com a teixit comunitari
Marisol Anguita, CEIP Serralavella, Ullastrell10.30 h Descans
11.00 h Aprendre de les nostres experiències en projectes de treball I
Encara que som un grup petit, fem grans coses
M. José de Molina, Paula Ventades i Noemí Duran, IES El Palau, Sant Andreu de la BarcaDes del marge
Suzanne Furlan, St. Paul's School, BarcelonaEl teixit de desitjos i interrogants que s'han anat desplegant i problematitzant a 6è de primària .
Toni Gili, CEIP Dovella, BarcelonaQui ho haguera dit ara fa 3 cursos, experiència a primària
Sònia Aldea Onate, Grup de Projectes de ValènciaDos teixits que comencen a les aules de 3 anys
Sandra Rodríguez, CEIP Vapor Cortés, Terrassa; Montse Romero i Marisol Anguita, CEIP Serralavella, UllastrellRelator i relatores: Ita Alabat, CEIP Dovella, Barcelona; Juanjo López, CEIP Serralavella, Ullastrell; Imma Coscollá, CEIP Jaume I, Paiporta, València
13.30 h Dinar (el dinar està inclòs en la matrícula)
15.30 h Aprendre de les nostres experiències en projectes de treball II
La infància de les nostres iaies i dels nostres iaios
Batiste Maluenda, Grup d'Educació Infantil Xucurruc, País ValenciàPer què hi ha guerres al món?
Àngels Benito i Sadurni Solà, CEIP Les Flandes, PieraEl Rei Lleó
Maribel Prats i Esteban Navarro, CEIP Dr. Esplugues, Montaverner, La Vall d'AlbaidaÉs real la realitat? Un projecte de la mà de Joan Fontcuberta
Mercè Ventura, Escola Isabel de Villena, Barcelona; Mercè de Febrer, CEIP Cervantes, Marisol Anguita, CEIP Serralavella, UllastrellRelator i relatores: Toni Igual, CEIP Collserola, Sant Cugat del Vallès; Andrea Jordà, Escola Isabel de Villena, Barcelona; Noemí Durán, Universitat de Barcelona
17.00 h Descans
17.30 h Aprendre des de la perspectiva dels projectes de treball a secundària
Repensar la relació pedagògica a secundària des de la perspectiva dels projectes de treball
Alfred Porres, IES Els Alfacs, Sant Carles de la Ràpita18.00 h Aprendre des de la perspectiva dels projectes de treball a la universitat
Un rellotge sense busques: una experiència d'aprenentatge amb projectes de treball i de projectes de treball
Paula Ventades, Universitat de BarcelonaLes carpetes d'aprenentatge a la universitat des de la perspectiva educativa dels projectes de treball
Montse Ventura, coordinadora del Grup Projectes de Treball de l'ICE de la Universitat de BarcelonaAprendre en curs de projectes de cine
Estudiants del curs d'Història i Currículum d'Educació Artística, Facultat de Belles Arts, Universitat de BarcelonaRelator: Fernando Hernández, Grup Projectes de Treball, Universitat de Barcelona
19.00 h Performance amb Les Salonnières
2 de juliol, dijous
09.00 h Aprendre junts: balanç dels debats als grups
Relator i relatora: Juanjo López, CEIP Serralavella, Ullastrell i Noemí Durán, Universitat de Barcelona
11.00 h Descans
11.30 h El que hem après a la formació des de la perspectiva dels projectes de treball
Marisol Anguita, Teresa Viñals, Sandra Rodríguez, Montse Ventura, Eugènia Cantos i Doro Alonso13.00 h Cloenda de les Jornades
Per continuar aprenent junts: l'escola que volem
Fernando HernándezOrganitza: Grup de Projectes de Treball
ICE de la Universitat de BarcelonaLloc: Aula Antoni Caparrós. Edifici Teatre. Campus de Mundet
Preu: 40 € (El dinar està inclòs en la matrícula)
Informació
Institut de Ciències de l'Educació
Universitat de Barcelona
Pg. de la Vall d'Hebron, 171, Edifici de Migdia, 2a planta.
08035 Barcelona
Telèfon: 934021024www.ub.edu/ice
Inscripció
A partir del 18 de maig
- Per Internet: http://www.ub.edu/ice
- A la Secretaria de l'ICE
Places limitades.
Aquesta activitat està reconeguda pel Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya.
Se certificaran 12 hores.
Encara que la pàgina digui que estan complertes, us podeu apuntar.
jueves, 30 de abril de 2009
FOTOGRAFIA SENSE CÀMERA!!!
Fa uns dies em van explicar una forma molt econòmica i fàcil de fer fotografia i amb uns resultats sorprenents.
Què necessitem?
- Una llauna (de refresc a ser possible)
- Una agulla
- Spray negre o pintura negre
- Cinta aïllant negre
- Cartolina
- Paper fotogràfic plàstic blanc i negre
- Espelmes (si no tenim bombilles vermelles)
- Silicona (o qualsevol altra cosa que asseguri una bona fixació a l’intempèrie)
- Cutter i/o tisores
- Scaner
- Programa de tractament d’imatges
- Impressora
Per començar es talla la llauna horitzontalment el més amunt que es pugui i no separant del tot el tros tallat.
Amb una agulla es fa un petit forat a una altura mitja de la llauna (si es fa més amunt o més avall la imatge queda distorsionada quedant la linia de l’horitzó curvada).
Es prenen les mides que ha de tenir el paper fotogràfic medint l’altura de la llauna i el perímetre circular. A aquesta última mida se li han de restar un o dos centímetres ja que el forat que hem fet ha de quedar lliure.
Amb la cartulina es fa la plantilla amb les mides que hem pres. Ens servirà per tallar el paper fotogràfic.
Per tallar el paper fotogràfic, posar-lo dins la llauna i sellar-la; si no tenim una habitació fosca amb bombilles vermelles es poden utilitzar espelmes (procurant no acostar-nos gaire a la llum).
Perquè el paper fotogràfic no es mogui dins la llauna s’el fixa amb una mica de cinta aïllant.
Abans de sortir de l’habitació fosca es taba també el forat amb cinta aïllant.
Una volta tenim la “càmera” carregada, es busca un lloc que ens agradi per fer-hi una foto i enganxem la càmera amb silicona o amb qualsevol cinta adhesiva prou resistent.
El temps d’exposició pot anar des d’un dia fins a un any (per això és important que la càmera quedi ben fixada).
Durant el temps d’exposició, sobre tot si és llarg cal anar vigilant que la càmera continui al lloc on l’heu deixada (si es troba en un espai públic de vegades desapareixen) i també vigilar que el forat no quedi obturat per la pols.
Quan l’aneu a recollir, tapar de nou el forat amb cinta aïllant.
Amb aquests temps tant llargs d’exposició la informació recollida pel paper es veu sense necessitat de revelador. De fet si es posa aquest paper al revelador queda completament negre, i si es posa directament al fixador queda blanc. Per tant la única manera de fixar i revelar la imatge és mitjançant un escàner i una impressora.
L’escàner ha de ser contínu, ja que si es va aturant tant com va escanejant va deixant ratlles blanques a la imatge.
Com que el negatiu no es pot fixar, per escanejar-lo primer posar la plantilla de cartolina i fer la prèvia. Llavors es posa el negatiu i s’escaneja.
Amb el programa de manipulació d’imatge es pot invertir i positivar o deixar-lo tal qual. Els resultats tant d’una manera com d’una altra són interessants.
Si voleu imprimir la fotografia a un tamany gran ja sabeu que heu de pujar la resulució d’escanejat de l’escàner.
Per últim s’imprimeix.
Per conservar els negatius han de ser guardats a un lloc fosc perque si no es velen.
Em sembla una activitat interessant sobre tot per fer una introducció a la fotografia als alumnes de batxillerat, però també es pot fer amb nens de totes les edats. És clar que, tot aquest procés necessita molta organització i tenir els passos molt clars si és un grup gran.
És interessant també que si s’orienta el forat de la llauna al sud es veu tot el recorregut del sol, cosa que em dú a pensar que podria ser una activitat compartida entre les assignatures de VIP i Naturals.
Espero que la idea us hagi agradat. Per més informació:
Aquí ens explica com va sorgir el projecte i es poden veure alguns resultats
d’aquesta tècnica. També hi ha alguns links externs sobre la matèria.
Espero que us agradi!
Mireia
domingo, 26 de abril de 2009
ESTIU DONES 2009



Des de la Universitat de Barcelona es promou una activitat de cara a l'estiu, a través de l'oficina de Projectes Institucionals-Els Juliols, i l’Ajuntament de Cornellà a través del Centre d'Informació i Recursos per a les Dones (CIRD), organitza enguany la II edició de la Universitat d’estiu de les Dones.
Objectiu : oferir una formació alternativa en matèria d’igualtat de gènere que permeti actualitzar coneixements i intercanviar informació i opinions des de la perspectiva de gènere, i analitzar també des d’aquesta perspectiva temes d’actualitat que no sempre es tracten al llarg del curs acadèmic.
Dins del programa, el que trobo potser més interessant és el punt de Les grans desconegudes: dones artistes – artistes dones , ja que és un altre posibilitat a l'hora d'ensenyar l'art des d'una perspectiva femenina i no des de la Història que s'apren sempre que és masculina totalment.
Us animo a reflexionar sobre aquest tema. Es pot donar classe de visual i plastica explicant exemples de dones i no nomès d'homes? Podem parlar de Mondrian, Van Gogh i Miguel Angel i parlar de Frida Kalho, Artemisa Gentileschi i Kiki Smith??
Diana.
De vegades ens passen situacions.
No sabem com ni perquè...
es repeteixen en diferents moments,
en la nostra pròpia historia,
amb la mateixa o amb d’altres persones,
però el fet important és la sensació de que allò ja ha succeït.
Les emocions, els sentiments negatius
que no sabem resoldre en el seu moment
es repetiran un, dos, tres cops....
fins que els tanquem.
Les emocions que ens afecten personal i socialment,
Les sensacions que ens relacionen en el nostre context
que ens apropen o allunyen dels demés
utilitzant altres persones com a mirall on estem reflectits.
Us deixo uns documents on parla de la educació emocional,
de la importància de la bona gestió dels sentiments per caminar endavant.
Una visió des de la pedagogia sistèmica per poder resoldre els nostres conflictes
i per ser tolerant amb els problemes que viatgen amb els demés, que de ben
segur canviarà la nostra visió de les coses i que farà que donem un pas més
en el nostre camí de creixement personal.
Salomé
sábado, 25 de abril de 2009
COMENCEM A CERCAR
Apa! tots a treballar.
Diana.